عطا قرآنی

 
 

تاریخ جانباختن: 1361.09.01

محل و نحوه جانباختن: قروچای (سقز) ـ انفجار مین در مقر پیشمرگان

 

هاوڕێ عه‌تای قورئانی، ساڵی 1331 له‌ شاری بانه‌ له‌ خانه‌واده‌یه‌كی ناونجیدا هاته‌ دنیاوه‌. ساڵه‌كانی پێش راپه‌ڕین له‌ شاره‌كانی بانه‌ و سه‌قز درسی خویند و پاش ته‌واو كردنی ده‌وره‌ی ده‌بیرستان له‌ ئه‌نستیتۆی شاری سنه‌دا درێژه‌ی به‌ خوێندندا. له‌ ساڵی 1350 وه‌ له‌ په‌یوه‌ندی له‌گه‌ڵ تێكۆشه‌رانی سیاسی، هاته‌ ناو كۆڕی خه‌باتێكی شۆڕشگێڕانه‌وه‌. بۆ وشیار كردنه‌وه‌ی زه‌حمه‌تكێشان له‌ ساڵه‌كانی 50 وه‌ به‌م لاوه‌ وپرای خوێندن، رووی كرده‌ ناو زه‌حمه‌تكێشانی ئاوایییه‌كان و ئه‌مه‌ش ته‌جره‌به‌ و توانایی خۆشی برده‌ سه‌ر. هه‌ر له‌و ساڵانه‌دا كه‌وته‌ به‌ر نیشانه‌ی ساواكی شا و به‌ جۆری به‌شداری و رێكخستنی كۆڕ و كۆمه‌ڵی خه‌باتكارانه‌ و ماركسیستی ده‌ستگیر و زیندانی كرێ. ئه‌شكه‌نجه‌ و ئازاری جه‌لادانی ساواكی ته‌حه‌موول كرد و به‌ 8 ساڵ زیندان مه‌حكووم كرێ. زیندان مه‌یدانێكی تری خه‌باتی ئه‌و بوو و له‌ ده‌یان ئیعتراز و مانگرتنی زیندانیان به‌شدرای كرد و دوری گێڕا. راپه‌ڕینی ساڵی 57 و خه‌باتی كۆمه‌ڵانی خه‌ڵك بوو به‌ هۆی ئازادبوونی له‌ زیندان. له‌ كاتی ئازادبوونییه‌وه‌ خه‌باتی خۆی به‌ رێبازی كۆمه‌ڵه‌وه‌ گرێدا و كه‌وته‌ سازماندان و رێكخستنی مانگرتن و ئیعترازاتی جه‌ماوه‌ری. هه‌سته‌كانی خوێندكاری شاری سه‌قزی رێك خست. له‌گه‌ڵ ژماره‌یه‌ك له‌ تێكۆشه‌رانی شاری سه‌قز جه‌معییه‌تی دیفاع له‌ مافه‌كانی زه‌حمه‌تكێشانی خه‌ڵكی كوردیان دامه‌زراند. له‌ پێكهێنانی شوورای  دیموكرێتیك و یه‌كێتی جووتیاراندا به‌شداری كرد. له‌گه‌ڵ یه‌كه‌مین هێرشی جمهووری ئیسلامی له‌ 28ی موردادی 58 بۆ سه‌ر كوردستان هاته‌ ریزه‌كانی پێشمه‌رگه‌كانی كۆمه‌ڵه‌ و له‌ ده‌یان مه‌یدانی شه‌ڕی به‌رگریدا دوری گێڕا و لێهاتوویی خۆی نیشانا. له‌ ناو كۆمه‌ڵانی خه‌ڵكی ناوچه‌ی سه‌قز و له‌ ناو پێشمه‌رگه‌كاندا ناسراو و خۆشه‌ویست بوو. له‌ رێكه‌وتی 1/9/1361 دا كاتێك له‌گه‌ڵ سێ هاوڕێی تری له‌ مه‌قه‌ری قورووچه‌، له‌سه‌ر موادی منفجره‌ كاریان ده‌كرد به‌ رووداوی ته‌قینه‌وه‌ گیانی به‌خت كرد.  

 

 
 

 

گرامی باد یاد رزمنده رفیق عطا قرانی

رفیق عطا قرانی سال 1331در یک خانواده متوسط در شهر بانه متولد شد . دوران ابتدایی و دبیرستان را در شهرهای بانه و سقز به اتمام رساند وسپس در انستیتوی صنعتی شهرستان سنندج  به ادامه تحصیل مشغول شد .

 رفیق عطا سال 1350 به مبارزه سیاسی روی آورد و با جمعی از فعالین سیاسی ارتباط برقرار کرد و در کنار درس خواندن با جمعی از کارگران و زحمتکشان پیشرو اشنا شد و در همین رابطه به فعالیت پرداخت. این رفیق مبارز با حوصله و پشتکار انقلابی در میان توده های زحمتکش فعالانه کار و شریک زندگی آنها بود ، با درد و مشقات زندگی آنان آشنا و ریشه رنج و محرومیتهای آنان را می شناخت . پیگیرانه تلاش میکرد این درک خود را در میان هم طبقه ای هایش رواج دهد. رفیق عطا با اخلاق کمونیستی برجسته اش و با شورو شوق مبارزاتیش کارگران را بسوی خود اهداف سیاسیش سوق می داد . در همان سالها  دوران تحصیل با چند تن دیگر از رفقایش از طرف ساواک شاه تحت تعقیب قرارگرفت  و به جرم فعالیت در یک جمع مارکسیستی دستگیر و تحت شکنجه و آزار ماموران جلاد رژیم شاه قرار گرفت. رفیق عطا سر سختانه در مقابل شکنجه های وحشیانه ساواک مقاومت کرد .

 سپس در بیدادگاههای رژیم شاه به 8 سال زندان محکوم گردید . رفیق عطا در مدتی که در زندان بود دست از مبارزه و اعتراض بر نداشت و همراه دیگر زندانیان سیاسی در اعتصابات و اعتراضات زندانیان سیاسی جهت بهبود وضع زندانها شرکت می نمود . در همین حال از زندان با رفقایش که در دانشگاه و شرکت های ساختمانی مشغول مبارزه بودند ارتباط بر قرار کرده بود.

رفیق عطا تا پاییز سال 1357 در زندان باقی ماند و در آبان ماه همان سال با شکسته شدن در زندانها در نتیجه مبارزات انقلابی مردم ایران ، رفیق عطا همراه با هزاران زندانی سیاسی دیگر آزاد گردید . با جانباختن برادر بزرگش رئوف قرانی در جریان تظاهرات و اعتراضات مردم علیه رژیم شاه رفیق عطا با اراده ای محکمتر به فعالیتهای انقلابیش ادامه داد.

وي در همین دوران با کومه له ارتباط برقرار کرد و مبارزه خود را کاملاً با کومه له گره زد و به عنوان مسئول تبلیغاتی هسته دانش آموزی شهر سقز فعالیت نمود. بعد از پیروزی قیام همراه با جمعی از مبارزین شهر سقز جمعیت دفاع از زحمتکشان را تاسیس کردند، رفیق عطا که مبارزي جدی و پیگیر بود، بعنوان مسئول سیاسی جمعیت برگزیده شد و در این عرصه نیز استعداد و توانائیهایش بیشتر شکوفا گردید. در بهار و تابستان سال 1358  در تاسیس اتحادیه دهقانان منطقه سقز و دیواندره فعالانه شرکت کرد. پس از حمله جمهوري اسلامي به کردستان در 28 مرداد سال 1358 رفیق عطا رسماً  به صفوف پيشمرگان کومه له پيوست و با نشان دادن فداکاری و جسارت کم نظیر به مبارزه ادامه داد. در مقاومت دلیرانه 37 روزه شهر بانه در بلندی های آربابا فرمانده بخشي از جبهه را به عهده گرفت و برای اولین بار در این درگیری ها و سپس برای دومین بار در نبرد قهرمانانه و تعیین کننده دار ساوين زخمی شد.او همچون انقلابی کمونیست، فداکار و سرسخت در تمام میدان های سیاسی و نظامی شرکت کرد، از محبوبیت خاصی در میان رفقای پیشمرگ و مردم آن مناطق برخوردار بود. او امید به پیروزی سوسیالیزم را با اشاعه افکار کمونیستی اش و با عمل خود به روشنی به کارگران و زحمتکشان نشان می داد. رفیق عطا قرانی این رزمنده کمونیست، فرمانده نظامی و جسور و کاردان کومه له در روز یکم آذرماه سال 1361 در حالی که مشغول کار با مواد منفجره بود متاسفانه به دلیل انفجار این مواد جانباخت. با از دست دادن رفیق عطا کومه له یکی از رزمندگان دیرین خود و کارگران و زحمتکشان مناطق سقز، بانه و دیواندره یکی از یاران محبوب و دلسوز خود را از دست داد.

ياد و خاطره فداكاري و رزمندگي رفيق "عطا قراني" براي هميشه در دلهايمان زنده و جاوادان خواهد بود.